Sakiewki migdałowe z konfiturą
( przepis pochodzi z książki Ciasteczka, zakupionej w Lidlu )
140g masła
140g smalcu
140g cukru
3 żółtka
420g mąki
1 żółtko
100g siekanych migdałów
konfitura (ja dałam żurawinową)
Masło i smalec o temp. pokojowej, utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier, żółtka i mąkę. Z masy formujemy kulki, końcem łyżki robimy zagłębienie w kulce, smarujemy żółtkiem, posypujemy migdałami (nie czułam ich smaku, może lepsze byłyby orzechy?), nakładamy konfiturę. Piekarnik nagrzać do 180 st, piec 15-20 min.
Makaroniki kokosowe
( także z tej książki )
4 białka (zostały z ciastek )
1 cukier waniliowy
szczypta cynamonu
250g wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier. Wsypać cukier waniliowy, cynamon, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Za pomocą 2 łyżek nakładać masę bezową na perganim do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 140 st i piec pół godziny.
Słodki to był dzień.
Dziewczyny robiły kasztanowe ludziki z tatem. Szkoda, że te piękne drzewa tak chorują i kasztanów jest tak mało. Ale jakie są śliczne :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz